home

„Нека храната биде вашиот лек, а лекот вашата храна.“ 

― Хипократ (пред повеќе од 2000 години)

Маслиново масло – до кога ќе трае занесот?

Кога ќе се спомне маслиновото масло, веднаш добиваме асоцијација на нешто без кое не можеме да си ја замислиме нашата исхрана (или диета, за тие што се мачат), секој оброк (!), нешто “волшебно” што му “помага” на нашето здравје, срце, крвни садови и што уште не. Овие асоцијации ни’ доаѓаат поради разните информации пласирани поContinue reading “Маслиново масло – до кога ќе трае занесот?”

Брзо слабеење – теорија

Некои од нас сакат да ослабнат, некои сакат да се поправат, а некои, да останат како што се. Од тие причини овие три работи во текстов ќе бидат обединети во еден термин – регулација на телесната маса. Во процесот на регулацијата на телесната маса се вклучени голем број на различни механизми и центри во организмот,Continue reading “Брзо слабеење – теорија”

Токсините “не’ тепаат у поим”

Секојдневно сме изложени на мали (и големи) количини токсични материи во нашата животна средина, иако, ова кај нас станува тема само во зимскиот период, со започнувањето на грејната сезона (претежно аерозагадувањето). Не е никаква тајна (освен за властите) дека ова штетно влијае на нашето здравје, поготово во добивањето и развојот на хроничните заболувања и наContinue reading “Токсините “не’ тепаат у поим””

Зошто диетите не успеваат?

Денес бараме од луѓето да донесат одлуки за кои никогаш не сме еволуирале за да ги направиме, никогаш не било поставено пред нас да намалиме од телесната тежина.  Под зборот “диета” во овој текст, мислам пред се’ на некој што е на “диета”, некој што радикално го сменил тоа што обично го јаде, редуцирал продуктиContinue reading “Зошто диетите не успеваат?”

Одберете ја вистинската програма за трајно слабеење

Кога нашите далечни предци, би имале скали или лифт во пештерите каде што живееле, сигурно би го користеле лифтот. И ако им дадевме пица, газирани сокови и грицки, убеден сум дека ќе ги јадеа наместо да одат во лов или да собираат плодови. Физичката неактивност и лошата исхрана се најважните фактори кои придонесуваат за епидемијатаContinue reading “Одберете ја вистинската програма за трајно слабеење”

Мастите – нашите ангели и демони (2.дел)

Лептинот доаѓа од нашето масно ткиво, поминува низ крвотокот и се прилепува кон многу селективни и специфични рецептори во мозокот, и тие вклучуваат една цела шема на активности во мозокот. И така, нашата масна клетка од една досадна и неактивна клетка во светот, стана интелигентен член на невро ендокринилошкото информативно друштво. Масното ткиво е орган,Continue reading “Мастите – нашите ангели и демони (2.дел)”

Мастите – нашите ангели и демони (1.дел)

Во последните години се изгради култ на демонизирање на мастите. За жал, или за среќа, науката одамна докажа дека без масти, луѓето не би биле тоа што сме, без масти би биле мртви, и дека мастите се живот. Мршавоста обично ја поврзуваме со здравјето, начинот на кој го гледаме степенот на релативната дебелина и мршавостContinue reading “Мастите – нашите ангели и демони (1.дел)”

Модерниот свет во кој живееме

Денес, повеќето од нас се дебели – две третини од возрасните се со прекумерна тежина или дебели, а така се и една четвртина од нашите деца. Задушувачката маса на маснотии во нашите тела, посебно околу нашите органи, го уништуваат нашето здравје и ги скратуваат нашите животи. Прекумерната телесна маса и дебелината директно влијаат на развојот наContinue reading “Модерниот свет во кој живееме”

Твојата храна, твое здравје

​ ​”Твојата храна, твое здравје” или скратено ТХТЗ, e програма базирана на нашите искуства и научните истражувања на американскиот биохемичар д-р Бери Сирс. Ќе Ви овозможи подобрување на здравјето, заштита од хронични заболувања и подобрување на квалитетот на животот. Губењето на вишокот килограми и наталожените масти е загарантирано. ТХТЗ не е диета – нема даContinue reading “Твојата храна, твое здравје”

Зошто е потребна физичка активност?

Ние спомнавме на почетокот дека ТХТЗ не е фитнес план и дека нема напорни тренинзи, но физичката активност е потребна за нормално функционирање на нашето тело и како таква е составен дел од ТХТЗ програмата. За да не дојде до забуна, еве како Светската здравствена организација (СЗО) ги разграничува термините „физичка активност” и „вежбање”: СЗОContinue reading “Зошто е потребна физичка активност?”

Како функционира ТХТЗ програмата

Прв чекор – БЕСПЛАТНА КОНСУЛТАЦИЈА Ќе Ви ги одговориме нејасните прашања и ќе ги согледаме Вашите причини зошто сакате да се приклучите на ТХТЗ програмата. Штом одлучите да почнеме, ги поставуваме Вашите цели што сакате да ги постигнете со ТХТЗ програмата и продолжуваме со вториот чекор. Втор чекор – АНАЛИЗА Во првата недела ги скенирамеContinue reading “Како функционира ТХТЗ програмата”